För ett par veckor sen gjorde jag ghee för första gången. Ghee är smörfett som urvunnits ur smör medelst kokning. Det har inga kolhydrater, tål hög värme (bra att steka i) och smakar rätt gott, det har en kraftigare smörig, nästan smörkolasmak, än vanligt smör.
Såhär gör du!
Tag ett paket smör! Jag använde 500 gram. Skär det i mindre bitar och lägg i en kastrull och låt smälta. När det är helt smält, öka försiktigt på värmen lite och låt det börja sjuda. Snart kommer det börja koka och härja sig, det är vattnet i smöret som nu kokar bort. Det kan ta olika mycket tid beroende på hur mycket smör man har, men kanske en kvart-tjugo minuter. Var mer observant efter en kvart iallafall, du hör även när det börjar "knastra" mindre och vattnet börjar ta slut i smöret (lite som när man poppar popcorn, de är klara när det tar lång tid mellan poppen). Under tiden som smöret sjuder och vattnet kokar bort så kommer det att skikta sig litegrann, det kommer lägga sig vitt klägg på ytan och en del kommer att sjunka och sätta sig på botten. På rak arm kommer jag inte ihåg vilket som är vilket, men det är iallafall respektive proteiner och kolhydrater som fälls ut. Efter kanske tjugo minuter när vattnet kokat bort höjs värmen fort och det börjar tokbubbla, få bort kastrullen från plattan innan det händer, annars blir det som min andra sats och vill inte stelna riktigt. Anyways, när det är klart, skumma bort det som ligger på ytan och filtrera resten. Antingen genom en sil med kaffefilter i eller genom att spänna fast en ren kökshandduk runt en skål och filtrera därigenom. Det du får fram är det rena smörfettet. Häll det i en burk och låt stelna, antingen i rumstemperatur eller kyl. Det blir hemskt hårt i kylen så det är bättre att förvara det i rumstemp, det håller sig i två veckor åtminstone utan att bli dåligt.
Och så majonnäs! Det har jag aldrig gjort förut och googlade lite snabbt efter recept och hittade följande:
2 äggulor
2 msk vinäger
2,5 dl olja, hälta-hälta av oliv och matolja (för det tyckte jag lät gott)
Vispa äggulorna och vinägern, häll sedan sakta i oljan, samtidigt som du vispar HELA tiden (om du har en sugig ballongvisp som jag och inte elvisp tar det lång tid och du får armkramp). När oljan är i har du om du har tur en gulaktig krämig röra - Majonnäs! Smaka av med salt och peppar.
OBS: tipset med hälta olivolja som stod i receptet var inte jättejättebra. Olivsmaken tenderar att ta över lite och nästa gång gör jag det på neutral olja, kan tänka mig att solrosolja funkar rätt bra. Men det är kul att göra egen majonnäs! Var längesen jag kände mig så husmoderligt, fram tills igår iallafall då jag bakade med kött och gjorde:
Köttfärslimpa med bacon och körsbärstomater!
Ingredienser:
Ett kilo (ca) nötfärs
1 ägg
ca 0.75 dl grädde
ca 120 gram bacon
kryddor såklart
Lite olivolja
några körsbärstomater
Lite smör
Lägg köttfärsen i en skål och tillsätt en skvätt olivolja, ett ägg samt grädden. Skär upp baconet i små bitar och stek detta inte knaprigt, men lite brynt. Tillsätt till färsen tillsammans med de kryddor som önskas. TIlläggas kan här att om det ska vara bacon i limpan så se upp med saltet! Jag glömde ta med i räkningen att baconet ger mycket sälta så jag var lite för generös med det. Knåda ihop alltihop i bunken, se upp för baconet om det fortfarande är varmt. Hiva upp det på ett skärbräde och forma en limpa. Smörj en ugnssäker form med smör och lägg limpan däri. Skär körsbärstomaterna i halvor och peta in dem i limpan, täck för hålen. Smält lite smör och blanda med lite sojasås. Pensla detta på limpan och sen in i ugnen! 200 grader i ca 40 minuter tog det, och sen var det klart! Av spadet som var i formen gjorde jag en gräddsås genom att tillsätta en halv buljongtärning, ett par dl mjölk, grädde samt lite creme fraiche för att få konsistens på det hela. Vi åt det med tomatklyftor som var en frisk avbrytning mot limpan. Det blev jättegod men som sagt aningen salt, nästa gång kanske jag inte gör med bacon, eller så får jag helt enkelt minska på saltet!
Sex veckor för mig nu, oavbrutet, jag är rätt nöjd! :DD
KRam/Isabelle
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment