För att ha lite klara luncher under veckan att värma upp bestämde jag mig igårkväll för att laga en stor sats Shepherds Pie att ha i kylen. Shepherds Pie görs ju vanligtvis med potatismos på toppen men för att omvandla den till LCHF så gjorde jag istället blomkålsmos att ha ovanpå, vilket faktiskt blev riktigt lyckat! Receptet på blomkålsmos hittade jag hos en av mina nyfunna favoriter, Anna D. Jacobsson som medelst LCHF lyckats gå ner med än 50 kilo. Mycket inspiration och bra recept hos henne!
Sheperds Pie
ca 1 kg nötfärs (ja jag vet, det borde vara lammfärs, men whatever)
1 gul lök
1 ganska stor selleribit
1 stor morot
4 msk tomatpuré
ca 3 dl köttbuljong
Smör att steka i
salt
svartpeppar
riven ost, ex. cheddar
Bryn löken och lägg den åt sidan. Bryn färsen i smör och tillsätt sedan den brynta löken. Skär sellerin i lagom små bitar och häll i. Skär moroten och tillsätt även den. Jag skar moroten i halvslantar, tyckte jag blev smidigast. När detta stekt ett tag häller jag i fyra matskedar tomatpuré (efter att ha letat ett tag i affären hittade jag tomatpuré med 11 % kolhydrater, känns ok eftersom det är en så liten mängd puré i hela satsen) samt 3 dl köttbuljong. Krydda med salt och svartpeppar och vad andra kryddor du kan tänkas vilja ha i. Detta ska sjudas ett tag så att det tjocknar ihop lite. I originalreceptet jag hittade ska det även vara några matskedar vetemjöl i, för att hjälpa det med förtjockningen, men det fungerar lika bra utan om du vill ha lägre kolhydrathalt.
Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
ca 1 dl grädde
ev lite smör
salt
vitpeppar
Koka blomkålen tills den mjuknar (se upp så att du inte skållar fingrarna på kokhet vattenånga!), häll sedan av vattnet. Mosa blomkålen med potatisstöt eller i mixer, med potatisstöt blir det lite mer chunky. Späd med grädde och smaka av med salt och vitpeppar samt ev lite smör.
Sleva upp köttfärsblandningen i en ugnssäker form och skopa sedan upp blomkålsmoset ovanpå. In i ugnen i ca 200 grader i ungefär 20 minuter. Efter 20 minuter, strö riven ost på toppen och skjutsa in den igen i ytterligare 10 minuter.
Klart! Blomkålsmoset fungerar jättebra till den här rätten och det känns som något jag kommer att använda ofta i framtiden!
/Isabelle
Sunday, February 22, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment